Planet Ads
Image default
Aanbiedingen

Controleer het chassisnummer – dit is uw aanpak

waarde auto bepalen belgie

 

auto verkopen 

tweedehands auto

 

Het chassisnummer of VIN-nummer (voertuigidentificatienummer) is een unieke code die als identificatiecode aan elk wegvoertuig wordt bevestigd. Alle belangrijke informatie over het voertuig is gekoppeld aan het chassisnummer. Door te zoeken in de code kun je veel informatie over de auto vinden. Dit is handig bij het kopen of verkopen van een gebruikte auto.

Wat is het chassisnummer?

Daarom is het chassisnummer de enige code die in het chassis of frame van het voertuig is gegraveerd. Het chassisnummer staat ook vermeld op het kentekenbewijs van de auto en wordt meestal in miniatuur weergegeven op de voorruit. Alle auto’s ter wereld bieden dergelijke codes. Op deze manier kunt u wereldwijd informatie zoeken over auto’s. In tegenstelling tot het kenteken blijft het chassisnummer van de auto ongewijzigd. Iedereen die in België van auto verandert, brengt zijn kentekenplaat naar die nieuwe auto. Sterker nog, het kenteken zit net als Nederland op de persoon, niet op de auto. Daarom is het in België onmogelijk om de informatie van de auto te koppelen aan het kenteken. In dit geval is het chassisnummer een handige code.

Waarvoor dient het chassisnummer?

U kunt veel over auto’s leren door het chassisnummer te controleren. Als u van plan bent een gebruikte auto te kopen of een auto uit het buitenland te importeren, kan dit handig zijn omdat het moeilijk is om op afstand te bepalen of de auto in goede staat verkeert. Als u echter uw eigen auto wilt verkopen, is het chassisnummer ook handig. Op deze manier kunt u de koper een compleet beeld van de auto geven en aantonen dat uw auto al het nodige onderhoud heeft ondergaan.

Onderhoudshistorie is slechts een van de vele gegevens die u kunt vinden op chassisnummer. Daarnaast geeft het chassisnummer ook de algemene geschiedenis en kilometerstand van het voertuig weer, bevat het foto’s van de auto en een overzicht van technische gegevens, zoals de beschikbare opties op het voertuig. Interessant is dat u kunt controleren of de auto als gestolen wordt aangegeven door het chassisnummer. Soms is het goedkoper om gebruikte auto’s in het buitenland te kopen. Controleer in dit geval het chassisnummer om er zeker van te zijn dat het voertuig niet is gestolen en dat de verkoper betrouwbaar is.

Code structuur

Het chassisnummer is een universele code, wat betekent dat het wereldwijd dezelfde structuur heeft. Het nummer bestaat uit 17 tekens. De eerste drie tekens zijn WMI-codes. WMI is de afkorting van World Manufacturers Identification en is het logo van autofabrikanten. Aan de hand van deze drie personages kan dus worden nagegaan wie deze auto heeft gemaakt en waar deze is gebeurd. De WMI-code staat vast en is online te vinden.

De volgende zes tekens (tekens op posities 4 tot 9) vormen de VDS-code. VDS staat voor “Vehicle Description Section” en, zoals de Engelse naam zegt, is een beschrijving van het voertuig. De informatie achter de VDS-code is bijvoorbeeld het model, carrosserietype, motor, autoconstructieplatform, … elke fabrikant kan vrij zes karakters invoeren. Dit betekent dat de ene fabrikant het carrosserietype in positie 4 kan plaatsen, terwijl een andere fabrikant het in positie 7 kan plaatsen. Als er verschillende typen motoren beschikbaar zijn, vertegenwoordigt het achtste teken meestal het type motor. Het negende teken is meestal een controleteken dat afhangt van het vorige teken.

Het laatste teken van positie 10 tot 17 wordt de VIS-code genoemd en vertegenwoordigt de voertuigindicatorsectie. Het merkteken op de 10e positie vertegenwoordigt het bouwjaar en het merkteken 11 is de fabriekscode. Daarom bevat dit deel van het chassisnummer voertuigspecifieke informatie. Naast het land van herkomst (fabriekscode) en bouwjaar kunnen fabrikanten ook informatie geven over autoapparatuur. Dit is echter niet verplicht. Het kan een eenvoudig nummer zijn zonder enige andere betekenis.

Hoe het chassisnummer lezen?

Tenzij u vragen heeft over de betrouwbaarheid van de verkoper, hoeft u als particulier het chassisnummer niet te controleren. Wil je toch het chassisnummer ontsleutelen, dan kun je de (gratis) tool online vinden. Vraag de verkoper om het chassisnummer en vul het online in om alle informatie te krijgen. Zelfs als zo’n online tool niet bestaat, kunt u de eerste controle uitvoeren. U kunt de eerste drie karakters en het bouwjaar online doorzoeken (op de tiende plaats). Wellicht heeft u op deze manier al voldoende informatie om te beslissen of u doorgaat met het kopen van een auto.

Als u de auto zelf verkoopt, wordt u mogelijk ook gevraagd om het chassisnummer van de auto op te geven. Misschien sta je hier een beetje sceptisch tegenover, want je moet met zorg voor informatie zorgen. Maar wees gerust: u moet altijd waakzaam zijn, maar als u met een professionele koper of garagist werkt, kunt u probleemloos het chassisnummer invoeren. Op deze manier kunt u de koper helpen om een ​​passende aanbieding voor uw auto te doen.

Wij kunnen alle vragen voor u regelen en een redelijke prijs voor uw auto voorstellen!

https://auto-verkopen-belgie.com/nl/info/anwb-auto-verkopen/